Skip to main content
home-page

VK Tegelwippen

Ook in 2024 doet Grimbergen mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober kan je jouw actie registreren op de website van het VK Tegelwippen. 

Tijdens dat kampioenschap dagen gemeenten elkaar uit om zoveel mogelijk tegels uit te breken of te 'wippen' en te vervangen door groen. Doe jij ook mee?

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren in een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken.

Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:

  •  Meer beestjes: Door plaats te maken voor planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor grote en kleine dieren
  •  Een superspons: regenwater krijgt opnieuw de kans om in de bodem te dringen
  •  Een koelere tuin en stad: Meer groen in je tuin en in je buurt helpt het hitte-eiland effect tegen te gaan.
  •  Minder stress: onderzoek toonde aan dat een biodiverse tuin en meer groen in je buurt goed is voor je mentaal welzijn.

Hoe tegelwippen

Wil je als inwoner, vereniging of bedrijf ook verharding verwijderen? Registreer jouw actie dan via het invulformulier op de website van het VK Tegelwippen. Daar vind je ook alle spelregels.

Op deze website vind je ook heel wat inspiratie om mee aan de slag te gaan.