Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter

Tuinrangers

Meer info

Geveltuin

Iets voor jou?

VK Tegelwippen

Doe mee!

Groendak

Iets voor jou?

Waar wil jij ontharden?
Ontdek de voorgestelde locaties op de kaart

Kom jouw GRATIS bloemenzaadzakje afhalen!

09-04-2024

In de loop van de voorbije jaren luidde de alarmklok over de afname van de bijenpopulatie alsmaar luider: ‘Dit is een verhaal van verlies voor land- en tuinbouw én biodiversiteit’. De bij is de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. 

Zaai een bloemenakker en help de bijtjes overleven!

In een bloemenakker zit een divers mengsel van stuifmeelrijke bloemen, de ideale maaltijd voor bijen. April en mei zijn ideale maanden om te zaaien: 20 gram  zaad (= 1 zakje) volstaat voor 40m².

Hoe later op het jaar je zaait, hoe later de bloemen bloeien, maar hoe langer er een voedselvoorraad is voor de bijen. 

Zaai vanaf april  t/m september-oktober: 
Om de bij te helpen zijn er veel stuifmeelrijke bloemen nodig! Stuifmeel en nectar zijn immers hun ideale maaltijd. Hierin zitten eiwitten, vetten en vitaminen die de ontwikkeling van de bijen stimuleren.

Voorwaarden Je bent inwoner van de gemeente Grimbergen Je beschikt over een tuin  Max. één zakje per adres zolang de voorraad strekt 

Inwoners van Grimbergen kunnen bij het onthaal op het gemeentehuis of in de bib van Strombeek-Bever tijdens de openingsuren een gratis zakje bloemenzaadjes afhalen.

Nestjes voor bijen!

Bijen hebben ook behoefte aan een nest, liefst in de nabijheid van bloemrijke planten. Je kant bijenhotels of –kastjes plaatsen in de tuin; dode planten met holle stengels of uitgeholde bomen behouden; zelf blokken hout met gaten erin plaatsen; rietmatten te integreren in de tuin.

Bestel HIER brochure met handige weetjes en tips voor een insectvriendelijke tuin bij de provincie Vlaams-Brabant.

Externe links Provincie Vlaams-Brabant: bloemetjes en bijtjes Tuinrangers
Meer nieuws & activiteiten

Ontharding

Ontharding is een belangrijke opgave om wateroverlast en hittestress aan te pakken, maar kan bijkomend ook een grote impact hebben op de beeldkwaliteit, biodiversiteit, spelmogelijkheden … in onze gemeente. Daarom willen we het goede voorbeeld geven door een onthardingsstrategie op te maken voor het openbaar domein.

Doe mee

Grimbergen breekt uit

De campagne geeft burgers de kans om op de hoogte te blijven en mee na te denken