Skip to main content
home-page

Groepsaankoop ontharding

Wil je jouw (voor)tuin bestendiger maken tegen droogte, hitte en wateroverlast bij hevige onweersbuien? En er tegelijkertijd een groene plek van maken? Laat jouw overbodige verharding dan weghalen om plaats te maken voor groene en waterdoorlatende alternatieven.

Ontharden: waarom?

Vlaanderen is een van de meest verharde gebieden van Europa. Daardoor ontstaat een groter risico op overstromingen, minder waterinfiltratie, een hogere temperatuur in steden en dorpen, minder CO2-opslag door planten en de bodem en een verlies aan biodiversiteit. Het weghalen van overbodige verharding heeft dus tal van voordelen. In het kader van het lokaal energie- en klimaatpact moet er 1 m² per inwoner onthard worden en vervangen door een groen of waterdoorlatend alternatief. Om ons doel als gemeente te bereiken, willen we met deze groepsaankoop inwoners stimuleren om te ontharden rondom hun woning.

Groepsaankoop: waarom?

Om het ontharden van kleine oppervlakten zoals opritten en voortuinen te vergemakkelijken en om het proces goedkoper te maken, neemt de gemeente Grimbergen deel aan de groepsaankoop ontharding in samenwerking met Haviland. Het ontharden van vele kleine oppervlakten kan een groot verschil maken om ons te wapenen tegen lange periodes van droogte en extreme hitte. 

Infosessie: kom je ook?

Samen met een stuurgroep van inwoners gingen we op zoek naar een geschikte aannemer om kleine en grote onthardingswerken rondom jouw woning te laten uitvoeren. De gekozen aannemer, 3wplus, geeft op donderdag 1 februari 2024 om 19 u. een infosessie over zijn aanbod. Via onderstaande knop kan je inschrijven voor deze sessie, die plaatsvindt in de raadzaal van het gemeentehuis van Grimbergen (Prinsenstraat 3, 1850 Grimbergen).

Ik kom naar de infosessie