Parkontwerp Borrekensveld
Tot voor kort stonden op het graspleintje in ‘Borrekensveld’ tijdelijke containerklassen. Nadat deze verwijderd werden, bleef het perceel er een beetje troosteloos bij liggen. De combinatie van een enquête met de bewoners van de buurt en studentenwerk van de HoGent (student Steffen Mertens) fungeerden als basis voor het ontwerp van TAK. Landschapsarchitecten voor Park Borrekensveld.
Vooreerst zal het gemeentelijk park ‘Borrekensveld’ voorzien in ontharding. De bestaande parkeerplaatsen ten noorden worden uitgebroken en omgevormd tot waterdoorlatende parkings. Van ca. 600 m² ontharden naar ca. 200 m² grasdallen.
In functie van een vlotte circulatie worden er paden aangelegd in een waterdoorlatende porfiersteenslag met fijne korrel. Deze paden worden aangelegd zonder afboording. De breedte is minimaal 1.40 meter.
De impact van de nieuwe verharding zal minimaal zijn door de keuze voor een waterdoorlatend materiaal, maar de invloed wordt ook deels gereduceerd door de aanleg van meerdere wadi’s langsheen de parkings. De wadi’s worden aangelegd met een diepte van ongeveer 1 meter en hebben als doel het regenwater dat valt op de nieuwe verhardingen op te vangen, maar ook om regenwater van de bestaande openbare verharding te bufferen. Op deze manier wordt de grondwatertafel aangevuld. De grond afkomstig uit de uitgegraven wadi’s wordt zoveel mogelijk hergebruikt op eigen terrein, door speelheuvels te vormen van maximaal 1.50 meter hoogte. Om dit park aan te leggen wordt er geen nieuwe grond aangevoerd van andere locaties.
Verder vinden er nog enkele kleine infrastructuurwerken plaats zoals het aanleggen van een petanquebaan, het inrichten van een hondenlosloopweide, het plaatsen van zitbanken, het bouwen van stapelmuurtjes, het plaatsen vuilbakken, het inrichten van fietsenstallingen, …
Binnen het park worden er ook nieuwe groenstructuren aangeplant. Dit zal gebeuren onder de vorm van bomen, meerstammigen, heesters, hagen, vaste planten, kruidenrijk grasland en biodivers gazon. Deze groenstructuren worden aangeplant ten behoeve van fauna en flora, maar ook om privacy en buffering te garanderen voor de omliggende sociale woningen. De aanplantingen dienen als educatief element voor de lokale bewoners en bieden voedsel- en nestgelegenheid aan (inheemse) dieren.
Samenvattend wordt er een klimaatrobuust park gecreëerd met de focus op lokaal hergebruik, waterbuffering, educatie en ontmoeting. Hierdoor wordt er een groenblauw verhaal verteld door de ontwerpers en de gemeente Grimbergen.
(klik op afbeelding voor groter formaat)