Jouw idee voor onze nieuwe bibliotheek
Jouw idee voor onze nieuwe bibliotheek
We wilden graag weten wat jij verwacht van de nieuwe bibliotheek. Wat is jouw mening? Heb je opmerkingen of suggesties? Meer dan 800 mensen namen deel aan de enquête en velen deelden hun ideeën op het platform!
23
156
8
1
Deze ideeën werden reeds ingediend
Lockers voor jas & rugzak
Voorzie leuke, gekleurde, geruisloze lockers die vrolijk & uitnodigend deel uitmaken vd totale stijl vd bib, en niet standaard saai en enkel functioneel. Misschien kan je ze beschrijfbaar maken, zo kan elke bezoeker er iets persoonlijks opzetten, met een krijtje of zo, leuk voor kids om een tekening te maken. Zo stimuleer je bezoekers om hun jas & rugzak op te bergen & zodat ze met vrije armen kunnen bewegen/studeren in de bib.
Log in om te stemmen
Videospelletjes in de bib
Een ruimte waar bezoekers kunnen neerploffen in zachte zitzakken om de nieuwste videospelletjes te ontdekken. Zelf op queeste gaan met Zelda of iemand uitdagen voor een rondje Mario Kart (of een ontspannend partijtje golf): het kan allemaal! De spelletjes in deze ruimte kunnen trouwens ook uitgeleend worden, zodat klanten hun digitaal avontuur gemakkelijk voort kunnen zetten in hun eigen huiskamer.
Log in om te stemmen
Bib-spots in deelgemeenten
In de deelgemeenten bib-spots voorzien? Plekken waar je boeken kan inleveren en boeken kan ophalen als je deze online aanvraagt. Zo kan men bv. aan het CC van Strombeek nog steeds boeken uitlenen die hier wekelijks geleverd worden en boeken indienen.
Log in om te stemmen
Bookflix
Een kast (fysiek en/of digitaal) met verhaaltips van zowel bezoekers als bibmedewerkers.
Log in om te stemmen
Een gezellige leeszaal
Een gezellige leeszaal met een grote tafel en voldoende zitplaatsen om boeken, kranten of tijdschriften te raadplegen.
Log in om te stemmen
Originele leesplekjes
Een hippe caravan, een oude auto, een ingerichte kast, een opgehangen net, ... toffe en originele leesplekjes, -ruimtes die goesting geven aan de kinderen!
Log in om te stemmen
Quotopia
Een paneel waarop bezoekers kaartjes met memorabele zinnen mogen ophangen. De panelen kunnen vormgegeven worden door kunstenaars uit Grimbergen.
Log in om te stemmen
Voorleeshoek
Gezellig hoekje waar er kan voorgelezen worden voor de kinderen ...
Log in om te stemmen
Leesvlot
Een collectie, met bijhorend zitmeubel, die in de eerste plaats bedoeld is voor kinderen die moeite hebben met lezen of minder graag lezen (bijvoorbeeld door dyslexie, leerstoornissen en taalachterstand).
Log in om te stemmen
Studeerplekken
Ruimte(s) in de bib met voldoende verlichting en stopcontacten om te studeren of te werken
Log in om te stemmen
luisterhoek met cdspelers
Luisterhoek waar je CDs kan beluisteren voor je ze uitleent(natuurlijk met koptelefoon) , interessant om onbekende en nieuwe dingen te ontdekken.
Log in om te stemmen
24/7/365 open
Maak de bib 24/7/365 beschikbaar voor geregistreerde bib-bezoekers, vertrouw je leden, plaats de nodige camerabewaking. Niet iedereen heeft de bib nodig op de uren dat ambtenaren bereid zijn te werken, sommige studenten studeren bv. tot zeer laat in de nacht of vanaf zeer vroeg ‘s morgens. Sommige werkuren komen nooit overeen met de openingsuren vd gemeentelijke diensten.
Log in om te stemmen
Zonnige leesplek buiten
Een zonnige plek die afgeschermd is van de wind waar je bij mooi/warm/zonnig weer rustig buiten een boek kunt lezen op een comfortabele manier. Het zou extra fijn zijn mocht dit ook een groene, rustgevende plek zijn waar weinig prikkels van buitenaf aanwezig zijn.
Log in om te stemmen
DYSLEXIE? WELKOM IN DE BIB!
Kinderen met dyslexie moeten hun weg in het leven zoeken
in een grotendeels dyslexie-onvriendelijke wereld. Hoe inspirerend zou het kunnen zijn dat ze zich welkom en begrepen voelen in onze bib? Veel inspiratie op https://www.luisterpuntbibliotheek.be/sites/default/files/old/Checklist_IFLA_Richtlijnen_Dyslexie_Welkom_in_onze_bibliotheek.pdf
Log in om te stemmen
Wc’s ook in de bib zelf
Voorzie wc’s op een discrete manier in de bib zelf, zodat je niet telkens buiten in de gang vd bib naar de wc moet. Handig voor moeders met meerdere kinderen, en ook voor studenten die niet telkens al hun spullen bijeen willen rapen als ze naar het toilet moeten. Ook voor minder mobiele mensen aub.
Log in om te stemmen
Bordspellencollectie
Vele bibliotheken in Vlaanderen hebben een bordspellencollectie die uitgeleend kan worden en soms ook ter plaatse gespeeld kan worden. Kijk maar naar Utopia in Aalst of de bibliotheek van Gent, die nu meer belevenisbibliotheken zijn. Ik denk dat we zo veel nieuwe bezoekers kunnen lokken naar de bib en ik vind het ook heel goed passen binnen het concept van een bibliotheek. Met bordspellen haal je kinderen en volwassenen weg van de schermen. Je zorgt ervoor dat ze samen rond de tafel zitten en met elkaar praten, interageren en plezier hebben. Bordspellen zijn zeer educatief ook voor elke leeftijd. Er zouden evenementen kunnen zijn met bijvoorbeeld 1 keer per maand een bordspellennamiddag of avond in de BIB om zo de collectie in de kijker te zetten en mensen naar de BIB te brengen. Misschien kan er volgend jaar zelfs International Games Day doorgaan, een gratis evenement dat in een BIB moet plaatsvinden (zie IGD Aalst 2021).
Log in om te stemmen
Groene plek
Planten zorgen niet alleen voor gezelligheid in een ruimte. Ze helpen ook de akoestiek en de lucht te verbeteren.
Log in om te stemmen
Luie luisterzetels
Moderne cocons waarin naar muziek geluisterd kan worden (eventueel terwijl je wegdroomt met een boek in de hand).
Log in om te stemmen
Gezellig pleken voor kinderen.
Gezellig lees plek voor kinderen om te laten lezen. Kussens en poefjes met felle kleuren. Ook plaatsen voor ouders. Om iets warm te drinken gedurende de tijd met de kinderen. Een plaats waar kinderen mogen blijven zonder schoenen. Dat moet als thuis zijn.
Log in om te stemmen
Mini geluidsstudio voor opnemen van podcasts
Mini geluidsstudio, akoestisch geïsoleerd, waarbij standaard apparatuur aanwezig is om podcasts op te nemen (enkel je eigen laptop meebrengen, aansluiten en je kan beginnen).
Ruimte voor 2 à 4 personen.
Log in om te stemmen
Boeken opdelen in subcategorieën
Boeken opdelen in subcategorieën en niet alleen per schrijver. Categorie: waargebeurde verhalen, biografieën, thrillers, romans, science fiction, kookboeken, … ook voor kinderen. Niet alleen per leeftijd, maar per subcategorieën: verhalen over prinsessen, dinosaurussen, auto’s, het lichaam, dieren,… zo kunnen kids neuzen binnen hun eigen interessegebied. Er wordt te vaak van uit gegaan dat iedereen weet wat ie zoekt, maar velen beginnen niet te zoeken omdat ze niet weten wat ze eigenlijk zoeken.
Log in om te stemmen