Plaatsing zonnepanelen op dak van GBS 't Mierken

Burgercoöperatie Noordlicht financiert 28 zonnepanelen op dak van GBS 't Mierken

28 zonnepanelen voorzien gemeentelijke basisschool 't Mierken in Beigem van groene energie.


De plaatsing van de zonnepanelen kadert in het project ‘Tank je dak’ waarvoor onze gemeente een subsidie kreeg van het Vlaams Energieagentschap. Diezelfde subsidie maakte het ook mogelijk om een elektrische deelwagen aan het gemeentehuis te plaatsen.

Noordlicht promoot en ondersteunt duurzame energie

Burgercoöperatie Noordlicht financiert de zonnepanelen van ‘t Mierken. De coöperatie uit het noordelijk deel van de Vlaamse rand ondersteunt de promotie en uitrol van duurzame energie. Burgers kunnen vennoot worden van de coöperatie met een maximale financiële inbreng van € 1.000. Zo financieren zij zonnepaneleninstallaties, tot nu toe vooral op gemeentelijke gebouwen, en verkopen nadien de zonne-energie aan de gemeente aan een voordelig tarief. Zelf spreken ze over burger-energie eerder dan zonne-energie. Voorzitter Tom Bosserez: “We geloven in de kracht van duurzame energie gefinancierd door een gemeenschap van burgers. We zetten dan ook graag onze schouders onder dit project om de leerlingen letterlijk en figuurlijk het licht te laten zien. Sinds de oprichting in 2019 vormt dit ons zesde project waarbij we met de fondsen van de burger-investeerders zonnepanelen plaatsen. We zijn oprecht fier op deze realisatie.”

Uitsparing CO2 = jaarverbruik 3,5 gezinnen

De zonnepanelen van 't Mierken vangen ongeveer 25% van de elektriciteitsbehoefte op. De installatie werd samen met Noordlicht gedimensioneerd om het eigenverbruik te optimaliseren, want in de zomerperiode heeft de school het laagste verbruik. Zo zal de installatie ongeveer 3,25 ton CO2 op jaarbasis uitsparen of een equivalent van het verbruik van 3,5 gezinnen.

De zonnepanelen worden begin september officieel in dienst genomen met een openingsmoment.